Eşitlik Başka, Adalet Başka !
İnsanlar “eşitlik” kelimesini duyunca sanki eşitlik hayatın her alanında kendilerine biz çözüm sunacakmış gibi bir fikre kapılıyorlar.
Oysa eşitlik yerine “Adalet” kelimesini duyduklarında aynı duygulara kapılmıyorlar. Adalet ve eşitlik nedir kısaca sizlerle paylaşalım.
Eşitlik adından da anlaşılacağı üzere herkese her konuda eşit davranmaktır. Daha çok sosyalist camianın dilinden düşürmediği bir kelimedir. Eşitlikte az çalışanla çok çalışan aynıdır, çalışkan ve tembel aynıdır, topluma değer sunan ve sunmayan aynıdır, iyi ve kötü aynıdır. Kısaca eşitlik iyi çalışan işçiyle kötü çalışan işçiyi aynı görür, bu yüzden iyi çalışan bir işçi eşitliğin olduğu yerde bir süre sonra bozulmaya başlar çünkü tembel işçiyle aynı muameleye tabidir. Neden daha özverili çalışsın ki? Veya eşitliğin olduğu yerde tembel işçi düzelmez, çünkü çalışkanken ulaşacağı konfora tembelken zaten ulaşabiliyor, neden daha fazla çalışsın o zaman içinde Allah korkusu yoksa?
Adalet ise hak edene hak ettiğini vermektir. Aynı pencereden örnek verecek olursak mesela adaletin olduğu yerdeki bir iş ortamında çalışkan insanlar daha iyi muamele görecekleri için daha da iyi çalışmak isterler. Ve tembel insanlar adalet olan ortamda ya düzelmek zorunda kalırlar, yada o ortamı terk etmek zorunda kalırlar.
Başka bir örnek daha verelim konuya dair:
Son dönemde parasının çokluğundan ve terbiyesinin yokluğundan pek çok insan trafikte diğer insanların haklarını çiğniyor, hayvan gibi araç kullanıyor, kendini ve başkalarını tehlikeye atıyor, drift atıyor vs. Polisimiz de gidip standart eşit protokol ile 1 milyon liralık arabası olana da, 50 bin liralık arabası olana da aynı trafik cezasını kesip görevini ifa ediyor. Peki şunu soralım o zaman; 1 Milyonluk arabası olana yazılan cezayla 50 bin liralık arabası olana sırf eşitlik penceresinden bakarak aynı cezayı verince işler düzeliyor mu? Hayır düzelmiyor. Bilakis milyonluk araç sahibi “Beni oyalama kardeşim yaz cezanı plakaya” diyecek kadar pervasız, 50 bin liralık arabası olan ise cezanın altında eziliyor ve devlete polise düşman oluyor. Burada mesela milyonluk araç sahibine 1 hafta kamu işinde temizlik işçiliği yaptırsak mesela? Veya bu tür cezalarda araç değerini kriter kabul edip aracın değerinin %20 lik tutarınca bir ceza yazılsa sizce de daha etkili olmaz mı her açıdan?
Niyetimiz cezalandırmak değil, adaleti sağlamak.
Kısacası hangi alanda olursa olsun eşitlik varsa iyiler bozuluyor, kötüler düzelme çabasına girmiyor. Adalet varsa iyiler daha da iyi olmaya başlıyor ve kötüler barınamıyor.
Tunar Çalışkan. 07.04.2022
https://uyandirmaservisi1453.blogspot.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder